

Agenda for Online Training

Day 1				
Module	Purpose & concept	Duration	Timing	
Introduction	Welcome, establish common ground, communicate expected results and manage logistics.	30 min.	9:00 - 9:30	
Manual Format	Review of Leader Manual layout	20 min.	9:30 – 9:50	
Managing Nervousness	Explore natural nervous reactions to leading a class and what to do about them.	30 min.	9:50 – 10:20	
Break		10 min.	10:20 - 10:30	
Online Training Review	Review content completed in online training • Pages IT.11 – IT.13	10 min.	10:30 – 10:40	
Facilitation Skills	Rehearse facilitation skills in front of a friendly group of class participants, help each other by using NAMI support criteria (provided), get more comfortable with the skills needed to lead a F2F class (tell approach, active listening and redirecting), learn about what to do when tough topics arise. • Page TM.11 • Page TM.14 finish with Skill 2	1 hr. 20 min.	10:40 – 12:00	
Lunch		45 min.	12:00 – 12:45	
Facilitation Skills	 Same as above. Page TM.14 start with Skill 3 Page TM.17 finish with tough topics 	55 min.	12:45 – 1:40	
Handling Questions	Practice understanding and answering the types of questions that come up during a class.	45 min.	1:40 – 2:25	
Break		5 min.	2:25 – 2:30	
Course Content Part 1	Become familiar with key course content. • Page TM.20 • Page TM.23 finish with Team 2	1 hr. 15 min.	2:30 – 3:45	
Debrief/Q and A	Answer questions related to the practices as well as any parking lot questions from the chat. Remind everyone that day 2 of training will begin at 9am.		3:45 – 4:00	

Day 2				
Module	Purpose and concept	Duration	Timing	
Check-in	Welcoming everyone back and begin!	5 min.	9:00 – 9:05	
Course Content	Continue with becoming familiar with key	1 hr. 20 min.	9:05 – 10:25	
Part 1 (continued)	course content.			
	Page TM.24 start with Class 3			
	overview			
	Page TM.26 finish with Transition			
Break		5 min	10:25 – 10:30	
Course Content	Reestablish common ground, review what's	1 hr. 30 min.	10:30 – 12:00	
Part 2	been learned and become familiar with key			
	course content.			
	Page TM.27			
	Page TM.29 finish with break			
Lunch		45 min.	12:00 – 12:45	
Course Content	Continue same as above.	1 hr. 30 min.	12:45 – 2:15	
Part 2 (continued)	Page TM.30 start with Team 8			
	Page TM.31			
Break		10 min	2:15 – 2:25	
Emergencies	Learn what to do in the case of an	25 min.	2:25 – 2:50	
	emergency.			
Teaching online	Introduce and review Guide for Offering	10 min.	2:50 – 3:00	
	NAMI Programs Online			
Close, Q and A	Explore what steps are needed to prepare	30 min.	3:00 - 3:30	
	for a course, complete evaluation, distribute			
	certificates			