## FAMILY SUPPORT GROUP FACILITATOR VIRTUAL TRAINING SCHEDULE

## DAY 1

| 9:00-10:00  | Welcome and Introduction (60 min)           | Entire |
|-------------|---|--------|
|             |   | Group  |
| 10:00-10:30 | Introduction to the Model (SLIDES) (30min)  | Entire |
|             |   | Group  |
| 10:30-10:40 | BREAK                                       |        |
| 10:40-11:45 | Support Group Model Demonstration and       | Entire |
|             | Discussion (65 min)                         | Group  |
| 11:45-12:15 | LUNCH                                       |        |
| 12:15-12:55 | Group Dynamics and Cues and Remedies        | Entire |
|             | (SLIDES) (40 min)                           | Group  |
| 12:55-2:10  | Overview of Small Group Exercises (5 min)   | Entire |
|             | Entire Group                                | Group  |
|             | In Small groups                             |        |
|             | Understanding the 5 Strategies (5min)       |        |
|             | Structure Exercise 2: Strategy Practice     | Small  |
|             | (30min)                                     | Groups |
|             | Understanding the Agenda Structure (15 min) |        |
|             | Ad Lib Role Play: Enforcing Time Limit for  |        |
|             | Check-in using the Agenda (20 min)          |        |
| 2:10-2:25   | BREAK                                       |        |
| 2:25-3:15   | Understanding Group Guidelines (15 min)     | Small  |
|             | Group Guidelines Role Play Scripts (20 min) | Groups |
|             | Ad Lib Role: Enforcing the Time Limit with  |        |
|             | Group Guidelines (15 min)                   |        |
| 3:15-4:00   | Structure Exercise 3: Principles of Support | Small  |
|             | (45 min)                                    | Groups |
| 4:00-4:15   | Day One Evaluations and NAMI Signature      | Entire |
|             | Operating Policies/ Questions (15 Min)      | Group  |

## FAMILY SUPPORT GROUP FACILITATOR VIRTUAL TRAINING SCHEDULE

## DAY 2

| 9:00-9:15   | Review Day Two Agenda (15min)                  | Entire |
|-------------|--|--------|
|             | ,  | Group  |
| 9:15-10:15  | Structure 4: Emotional Stages and Evaluation   | Small  |
|             | (60 min)                                       | Groups |
| 10:15-10:45 | Fidelity and Working together (slides)(30 min) | Entire |
|             |  | Group  |
| 10:45-10:55 | Self-Care and Self Affirmations Discussion     | Entire |
|             |  | Group  |
| 10:55-11:05 | BREAK  |        |
| 11:05-11:55 | Group Process Exercise 1: Hot Potatoes (50     | Small  |
|             | min)   | Groups |
| 11:55-12:05 | NAMI FSG Emergency Procedures and Hot          | Entire |
|             | Potato Evaluation (10 min)                     | Group  |
| 12:05-12:40 | LUNCH  |        |
| 12:40-1:25  | Group Process Exercise 2: Group Wisdom and     | Small  |
|             | Group Process Evaluation                       | Groups |
| 1:25- 1:55  | Cue Practice 1 (30 min)                        | Entire |
|             |  | Group  |
| 1:55-2:25   | Cue Practice 2 (30 min)                        | Entire |
|             |  | Group  |
| 2:25-2:35   | BREAK  |        |
| 2:35-3:20   | Cue Practice 3 (45 min)                        | Entire |
|             |  | Group  |
| 3:20-4:15   | Taking It Home and Complete Evaluation         | Entire |
|             | (35min)  | Groups |
| 4:15-4:30   | Questions and close training                   | Entire |
|             |  | Group  |